Petek Temizleme

Petek temizleme

Petek temizleme günümüzde Doğalgaz yaşam alanlarımızda en çok kullanılan ısınma aracı olan yöntem olarak kendine yer bulmuştur. Doğalgaz ile çalışan ısınma radyatör petekleri de konut ve işyerlerimizde en çok kullanılan ısınma yöntemi çeşitlerinden biridir. Fakat bu doğalgaz kombi ile çalışan ısınma peteklerinin belli periyod aralığıyla temizliği ısı verimliliğini artırmak için şarttır. Ülkemizde ve global dünyada en yaygın kullanılan bu ısınma sisteminin yanı sıra yerden ısıtma sistemi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Isınma panel radyatörlerinin ve döküm radyatör peteklerinin hem iç hem dış temizliği gereklidir. Eski dönemdeki sobaların yanma durumunu ve kalitesini artırmak için soba borularını ve bacalarını temizlediğimiz gibi ısınma radyatör peteklerimizi ve kombilerimizin de temizliğini aynı orantıda yaptırmamız gerekir.

Petek dış temizliği nasıl yapılır?

Doğalgaz peteklerinin dış temizliği için birçok yöntem bulunmaktadır. Petek toz temizliği ısınmanın daha sağlıklı ve verimli olabilmesi için önerilmektedir. Böylece ısınma çok daha rahat bir şekilde gerçekleşecek ve yakıt giderleri azalacaktır. Öncelikle bir elektrik süpürgesi aracılığıyla peteğin arkasında ve aralarındaki biriken toz ve kirler süpürülür. Peteklerin yan ve üst geçmeli panel ızgaraları sökülerek, bir sopa veya aralara girebilecek ince bir oklava ucuna takılan bez parçası yardımıyla temizlenir. Nemli bir bez ile kalorifer peteklerinin dış yüzeyi silinerek temizlenebilir. Daha sonra nemli bez ile temizlenen peteklerin pas tutmaması için silinen yerler kuru bir bez ile kurulanır.

Petek Temizleme


Petek içi temizliği için dikkat edilmesi gereken hususlar?

Evdeki peteklerinizin iç temizliğini bu konuda deneyimli, uzman ve donanımlı bir firmaya yaptırmalısınız. Çünkü bu piyasada petek iç temizliğini petek temizliği makinesi olmadan; mutfak ve banyo zeminlerinin temizliğinde kullanılan porçöz, cam sil ve araç antifriz ürünleriyle temizlik uyguladığını söyleyen kişilere yaptırmamalısınız. Bu kişilerin sözde yaptığı petek temizliği uygulaması ve kullandığı ürünler kimyasında petek temizliğine uygun olmayan ve sonrasında kısa zamanda peteklerinizin delinmesine ve kombinizin arıza yapmasına sebebiyet vermektedir. Tedariki çok uygun fiyata olan kullanılan bu ürünlerle yapılan işlerin maliyeti de uygun olduğu için siz müşterilerimize cazip gelmekte fakat faydasından çok zarının görüldüğü telefon şikayetlerini her gün almaktayız. Sizleri kandırmaya yönelmiş bu kişilere itibar etmeyiniz. Kalorifer petek temizliği, ısıtma hattı tesisat bilgisi olan uzman biri tarafından yapılmalıdır. Bunun yanı sıra uzun süreli kullanılan petekler temizliği yapılmayınca ısı verimi düşer. Bu konuda encek karşılaşabileceğimiz durumlar da şunlardır. Örneğin peteklerin üstü az yanıyor alt bölümleri ısınmıyor ne yapmalıyım? Bu durumda ya kombi alt filtre tıkanmış veya petek altlarına giden kanallarda tıkanma yaptığı için petekleriniz az ısı verir. Petek temizliği yaptırmanızın zamanı gelmiştir demektir. Petek içlerinin hava yapmasından kaynaklıda olabilir. Peteklerin havası nasıl alınır? Kombinizin su basma vanasından bar seviyesini 1,5 bara ayarlayacak şekilde doldurma yapınız. Sonra havası alınması gereken peteğin alt vanası açık şekilde üst giriş vanasını kapatınız. Peteğin diğer ucundaki hava alma yeri yani prüjör tapasının vidasını gevşeterek su gelinceye kadar havayı dışarı atınız. İçerdeki hava su ile itilerek yukarı doğru dışarı çıkarak içindeki sıcak suyun tüm peteğe geçişini kolaylaştırıp peteğinizin ısınmasını sağlayacaktır. Bu adımları yaptıysanız, peteğiniz yine ısınmıyorsa uzman bir ekip den yardım almalısınız.
Firmamızın petek temizliğinde uyguladığı adımlar sırasıyla aşağıdadır.
1.Öncelikle kombi elektrik şalterinden kapatılır. 2.Kombi ve kalorifer boru sistemindeki su tahliye vanasından boşaltılır. 3. Kombi alt giriş vanaları kapatılarak alt filtreler sökülerek, iç filtre telleri su geçişi iyi olacak şekilde temizliği yapılır. 4.Kombi temizleme makinesi (ROTHENBERGER MARKA) kombi altı uygun ise buradan uygun değil ise banyo ısı havlupan ından sisteme bağlantısı yapılır. 5.Sisteme bağlantısı yapılan petek temizleme makinesi çalıştırılarak 10-15 dakika kadar borularda ve petek içlerinde kalan tüm pis su boşaltılır. 6. Makineye haznesine konulan ithal marka orijinal petek temizleme ilacı su ile karıştırılarak 15-20 dakika sistemde çevrilir. 7.Tüm petek iç kanallarına ulaşarak yapışan tortu, kireç ve materyalleri bu ilaç dışarı atarak açar. 8. Sonraki adımda duru su ile tesisatın içinde ilaç kalmayacak şekilde su ile durulanır. 9. Petek temizleme makinesi sistemden ayrıştırılıp bağlantılar yapılır. 10. Kombi çalıştırılıp yeniden boşalan sisteme yeni su kombi dolum vanasından doldurulur. 11. Sistemdeki hava alınarak tekrar kombiniz çalıştırılır.

Petekler neden ısınmaz?

Zamanla kullanılan peteklerin ısı verimi düşmeye başlar. Yanlış uygulama yapılan kalorifer tesisat boruları ve ters yapılan petek ve kombi alt tesisat bağlantıları da bunun sebeplerindendir. Kış aylarında yakılarak ısıtılan kombili kat kaloriferi sistemine bağlı ısıtma petekleri sıcak havalarda yani yaz aylarında kullanılmadığı gibi uzun süre kullanılmayan sistemlerde boru ve petek içlerinde durağan kalan suyun kristalleşip tortu ve kireç bağlayarak petek iç kanallarında tıkanmalara, daralmaları etken olur. Sıcak suyun geçişini zorlaştırarak ısı verim kaybıyla birlikte kombiniz çok yakıt yakmasına neden olur.
Petek temizliğinin faydaları nelerdir?
Petek temizliği yaptırmanın en önemli katkısı bütçe dostu olmasıdır.
Petek temizliği sonrası doğalgaz faturanızın önceki aylara nazaran daha az geleceğini garanti eder ve daha çok ısı verimliliği sağlar. En az 3-4 yılda bir ısınma peteklerinizin temizliğini yaptırmanız bu konuda faydalı olur. Eğer ısınma sisteminiz yerden ısıtma sistemi ise bu sistemlerin temizliğini de yerden ısıtma sistemi yapan yetkili firmalara yaptırmalısınız. Firmamız yerden ısıtma sistem yıkama uygulamasını ekip arkadaşlarımız en uygun ve en ucuz fiyatla yapmaktadır. Kalorifer petek temizliği ve yerden ısıtma yani oksijen bariyerli cross-link, pex boru temizlikleri yanı sıra firmamız ekipleri bu sistemlerin kuruluşunu ve yapımını da deneyimli uzman kadrosuyla yapmaktadır.

Sizin Sorduklarınız

Petek temizliği nasıl yapılır ?
Petek içindeki tozlar nasıl temizlenir ?
Evde petek arası nasıl temizlenir ?
Petek temizliği kaç yılda bir yapılır ?
Petek temizliği işe yarıyor mu ?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir